Luultavasti jokainen ihminen rakastaa siistiä kotia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokaisen ihmisen koti olisi siisti. Sekasortoon ja likaan kun vaikuttavat mm.

1. Laiskuus

2. Siivousvarusteiden kalleus

3. Huono tieto siivoamisesta ja helpoista nikseistä

4. Varmasti myös monet muut asiat... :D

Emme ole Inkan kanssa siivousfriikkejä tai järjestelmähirmuja. Pystymme elämään jos maton hapsut ovat hieman vinossa tai jos keittiönpöydällä on toisen kirja (kunhan se ei ole täynnä kirjoja), mutta pidämme silti suhteellisen siististä kodista. Kun lyödään parit päät yhteen ja tarkastellaan ympäristöä, huomataan muutamia siivousta helpottavia asioita, varsinkin tilanteissa, jossa rahaa ei ole liikaa tai taloudessa ei ole miljoonaa henkeä sotkemassa.

Monet opiskelijat joutuvat ennen muuttoa pähkäilemään uuteen kotiin hankittavia tavaroita, siivoustavarat harvoin ovat se ensimmäinen mieleen juolahtava asia. Tässä kuitenkin jotain yleisiä asioita muuttaville, jos vaikka sattumoisin oikeasti löytyisi vinkkejä helpompaan siivoukseen. Tai halvempaan.

TISKAUS

Opiskelijalta tulee hyvin vähän tiskiä, paitsi jos sen antaa kertyä.

1. Usein tiski kertyy silloin kun paljon astioita on helposti käden ulottuvilla.

2. Yhtä tiskiä varten ei ole kannattavaa laskea allasta täyteen vettä, mutta pesuaineen kaataminen suoraan astiaan takaa astianpesuaineen nopean loppumisen

Muutaman astian tiskaamiseen on hyvä käyttää Astianpesuaineella ja vedellä täytettyä suihkepulloa, josta on hyvä suihkauttaa sopivan laimeaa liuosta suoraan astioihin. Tiskipöytä pysyy tyhjänä. Tietysti jos ruokailijoita on useita ja ruokaa laittaessa tulee tiskiä, on parempi täyttää se allas :D Vaihtoehtoisesti voi tehdä Pesuaine+vesi litkun vesilasiin ja kastaa harjan aina siinä...

LATTIAT

1. Imuri on kallis ja vie tilaa. Lisäksi aivan pienissä asunnoissa (keskustan 10m2 kopit) imurointi on kömpelöä, koska tavaroita pitää siirrellä paikasta toiseen ja itse imuri letkuineen vie tilaa ja on aina tiellä jo pelkästään sitä käytettäessä... Rikkaharja ja kihveli taas keräävät lian itseensä ja ne on vaikea pitää puhtaana ja muutenkin hieman hitaita asunnon siivoamiseen.

Kuivauslastalla on kätevä vedellä pölyt ja irtoroskat yhteen nurkkaan ja kerätä ne sitten sieltä märällä vessapaperilla roskikseen. Kuivauslasta toimii myös hyvänä väliaikaisratkaisuna niille (köh, eli meille), jotka eivät koskaan muista ostaa niitä pölypusseja ja suodattimia imuriin!

2. Irtoroskien ja pölyn jälkeen lattia pyyhitään tahrojen ja sinne jäävän pienemmän pölyn (mikälie sana onkaan, en ole siivooja),  joka ei mene imuriin/kuivauslastaan, poistamiseksi. Jos haluaa panostaa lattianpesuvälineisiin niin mikäs siinä, köyhälle kelpaa edelleen se kuivauslasta ja froteepyyhe. Froteepyyhkeen ja kuivauslastan etu on siinä, ettei pyyhettä tarvitse rutistella koko ajan henkihieverissä kuivaksi, koska kun se kerran kostutetaan (ei siis uiteta!) ja taitetaan kahtia ja asetellaan kuivauslastaan, saadaan jopa useita pintoja, joista voi kääntää aina puhtaan käyttöön...

PESUAINEET

Olen huomannut, että siivousalan ammattilaiset ovat hyvin nirsoja kaupoista löytyviä siivousaineita kohtaan valittaen niitten ties mistä Ph-arvoista ja myrkyistä. Voi olla totta tämäkin, mutta kuitenkin suurin osa suomalaisista käyttää juuri niitä aineita, joita lähikaupasta voi hankkia. Puhumattakaan opiskelijoista... 

Mitä tahansa aineita käyttää, ovat kaksi tärkeintä luultavasti astianpesuaine ja melkeinpä kaikkeen siivoukseen sopiva yleispesuaine. Lisäksi voi hankkia wc-duck tyyppistä ainetta ja hellan pesuun tarvittavaa ainetta, jos kokee tarpeelliseksi. Kannattaa muistaa, että pelkästään vedellä päästään pitkälle, ja peilit ja muut puhdistuu usein pelkästään vedellä ilman erityisempiä aineita. Edes lattianpesuun ei tarvitse käyttää joka kerta pesuaineita (riippuen tietysti siitä miten usein lattiat pesee, mitä useammin pesee, sitä harvemmin tarvitsee aineita).

TARVIKKEET

1. Likaisilla tarvikkeilla ei tule puhdasta. Eli siis kannattaa pestä rätit, liinat yms. huolellisesti jokaisen käytön jälkeen vaikka kuinka houkuttaisi vain heittää se siivousurakan jälkeen likaisena kuivumaan.

2.  Rätit. Samalla rätillä ei kannata pyyhkiä sekä ruokapöytää että vessanpönttöä. Vai syötkö sinä vessanpöntöstä? Rättejä, lumppuja ja mikrokuituliinoja ei ole koskaan liikaa Hyvänä tapana voisi pitää 2-3 eri väristä liinaa (keittiössä ja vessassa omansa jotka vaihdetaan uusiin säännöllisesti. Muissa huoneissa voi käyttää mikrokuituliinoja, koska siivous on usein vain pölyjen pyyhkimistä listoista, tavaroista ja tasoilta) joilla jokaisella värillä on oma likaisuuskoodinsa. Esim. punainen -> likaisin, vihreä -> keskilikainen, sininen -> puhtain. Puhtaalla järjellä tyhmimmällekkin varmaan selviää nopealla vilkaisulla paikat, josta hän ei söisi.

3. Vessaharja, ei tarvi varmaa esitellä enempää

4. Monikäyttöinen kuivauslasta (muistakaa myös huuhdella se lattioita "lakaistessa"). Ps. selkä tulee kovin kipeäksi, jos varsi on sellainen 100cm pitkä ja joutuu kyyristelemään liikaa.

5. Tiskiharjat, näitä voi olla niin paljon kuin tahtoo. Vessassa voi käyttää mm. lattiakaivon pesemiseen, kaakeleihin ja ahtaisiin koloihin lattiaa pestessä. Keittiössä voi olla yksi ns. likaisempi tiskiharja esipesuun ja tiskialtaan siistimiseen ja yksi puhtaampi sitten varsinaiseen tiskaamiseen. Tai sitten se yksi ainoa keittiön tiskiharja vaihdetaan hyvin usein.

 

Kyllä kyllä, jokainen tekee miten tykkää, ja tästäkin on luultavasti unohtunut tsiljoona asiaa. Ihmisiä on hyvin paljon ja sen tähden tapoja tehdä asioita on hyvin paljon. Ainoa asia mikä on varmaa, on se, että muilta voi oppia uusia niksejä ja tapoja parantaa omia tyylejään tehdä asioita. Kukin nappaa tekstistäni mieleiset vinkit, jos niitä löytää. Jos joku haluaa kertoa meille parempia neuvoja, voi laittaa kommenttia ja voin lisäillä niitä blogiin ja mahdollisesti hyötyä niistä itsekkin.